Jak vyrobit domácí ohnivý cider

Zatímco někteří toto roční období považují za období dovolených, já ho spíše vnímám jako období výroby domácího cideru!

Ohnivý cider je tradiční lék na podporu imunity s hlubokými kořeny v lidovém léčitelství (nejpopulárněji však propagovaný bylinkářkou Rosemary Gladstar). Ve své nejzákladnější podobě je to pikantní vyluhovaný ocet, nabitý silnými bylinami posilujícími imunitu, protizánětlivými, antibakteriálními, antivirovými a oběhovými bylinami. Přidání feferonky a trochy místního medu ji činí pikantní i sladkou, odtud název.

Domácí jablečný mošt používám několika způsoby – jako obranu proti patogenům nachlazení a chřipky, při prvních příznacích nachlazení a jako dekongestivum a expektorans, když se dostaví rýma. Nejen imunitní tonikum, domácí jablečný mošt také stimuluje trávení a napomáhá pohybu krevního oběhu v celém těle a na periferii (což nám pomáhá udržet se v teple v chladných zimních dnech!). Od poloviny podzimu a během zimních měsíců mám tendenci denně popíjet panáka tohoto horkého jídla.

Co je tak „žhavého“ na domácím ohnivém moštu?
Cibule a další členové rodiny allium (jako šalotka, pórek a zejména česnek) mají vysoký obsah flavonoidů (včetně kvercetinu a kaempferolu), polyfenolů a důležité složky allicinu. Jsou antimikrobiální, antivirové, antioxidační, posilující imunitu a protizánětlivé a pomáhají zvyšovat účinek vitaminu C (Duke, 1997; Li, 2008).

Křen silně stimuluje trávicí oheň, zvyšuje žaludeční sekreci a chuť k jídlu. Podporuje také pocení, takže je užitečný při horečkách, nachlazení a chřipce. Křen je také expektorans a je mírně antibakteriální. Často se používá při infekcích dýchacích a močových cest (Murray et al., 2005).

Zázvor hřeje a stimuluje krevní oběh (takže se používá k odstranění patogenů z krevního řečiště). Je široce používán v ájurvédě a tradiční čínské medicíně k odstranění přetížení v celém těle, včetně plic a nosních cest. Zázvor lze také použít ke snížení horečky tím, že zahřeje tělo a zvýší pocení. Působí také silně protizánětlivě, stimuluje imunitní aktivitu a může zklidnit nevolnost (Murray et al., 2005; Duke, 1997).

Jablečný ocet (ACV) a med mají antibakteriální vlastnosti a mohou pomoci zvýšit hladinu energie (ACV pomáhá odbourávat hromadění kyseliny mléčné, což vede k únavě, a med stimuluje metabolismus) (Brandon, 2014; Fessenden, 2015), mimo jiné. .

Pálivé papričky s vysokým obsahem kapsaicinu (jako kajenský pepř) jsou skvělým pomocníkem v raných fázích nachlazení, protože zvyšují krevní oběh a sekreci sliznic. Pohybují tekutinou zevnitř a přivádějí teplo a vlhkost na povrch. Často se používají lokálně ke zmírnění bolesti a nepohodlí blokováním neurotransmiteru zvaného substance P (Murray et al., 2005; Duke, 1997; Wood, 2008).

Tymián je krásný bylinný spojenec pro dýchací systém. Je silně antimikrobiální, ředí hlen a usnadňuje vykašlávání a je tonizující spasmolytikum. Je také silným pomocníkem při trávení a může být nápomocný tam, kde se objeví žaludeční „štěnice“ spolu s příznaky nachlazení (Wood, 2008).

Domácí Fire Cider

Ingredience
1 velká červená cibule (Allium cepa), nakrájená
3 hlavy česneku (Allium sativum), nasekané
1 bio citron (Citrus x limon) s kůrou, nakrájený na kostičky
½ šálku čerstvého kořene zázvoru (Zingiber officinale), nastrouhaného
½ šálku čerstvého kořene kurkumy (Curcuma longa), nastrouhaného
¼ šálku čerstvého kořene křenu (Armoracia rusticana), nastrouhaného
¼ šálku čerstvého tymiánu (Thymus vulgaris), nasekaného
2 lžičky čerstvě mletého černého pepře (Piper nigrum)
Několik čerstvých kajenských nebo jalapeño (Capsicum spp.) papriček (v závislosti na tom, jak pikantní chcete svůj ohnivý cider, můžete použít více paprik nebo je úplně vynechat – je lepší se mýlit, protože vždy můžete udělat pikantnější později!)
Med podle chuti
Surový, nepasterizovaný jablečný ocet

Pokyny
Pamatujte – můžete být opravdu flexibilní ve způsobu výroby domácího moštu na oheň. Tyto ingredience jsou pro začátek, ale můžete přidat další. Některé další skvělé možnosti jsou sušené bezinky, tyčinky skořice, Echinacea, kořen Astragalus, dokonce i květy levandule.

Vložte všechny přísady kromě medu do půllitrové nádoby a zalijte syrovým, nepasterizovaným jablečným octem. Ujistěte se, že bylinky zakryjete alespoň o několik centimetrů, poté uřízněte čtverec pergamenu nebo voskového papíru a nádobu zakryjte, než ji pevně uzavřete.
Uchovávejte na teplém místě (mám rád horní část lednice) po dobu několika týdnů, denně sklenicí protřepejte.
Po třech týdnech váš jablečný mošt ušlechtilý, ale pokud chcete, můžete vyluhovat mnohem déle – znám bylináře, kteří nechají svůj cider odležet celé měsíce, než ho přecedí!
V tuto chvíli můžete bylinky z tekutiny scedit, ale další možností je celou dávku rozmixovat v mixéru nebo Vitamixu a nechat uležet další týden (posledních pár dní bez třepání, aby se ingredience usadily) před vylitím tekutiny.
Ať tak či onak, jakmile dokončíte vyluhování bylinek, přidejte podle chuti ohřátý surový med (já obvykle přidávám asi 1/3 šálku), důkladně promíchejte a lahvujte. Nemusí to být chlazené, ale nemůže to ublížit.

Ohnivý cider je klíčovým receptem v naší sadě bylinných nástrojů na nachlazení a chřipku!
Naše kuchyňské skříňky a bylinkové spíže mohou v této sezóně skrývat tajemství, jak porazit brouky! Existuje mnoho věcí, které můžete udělat, abyste se připravili na nachlazení a chřipkovou sezónu, a mnoho bylinných spojenců, o které se můžete opřít, aby vám pomohli, pokud nakonec onemocníte. Vybalujeme pro vás některé z našich oblíbených bylinek na nachlazení a chřipku, bylinné recepty a preventivní tipy v našem podpůrném zdroji, elektronické knize Bylinná podpora pro období nachlazení a chřipky. Rádi vám darujeme náš ebook, stáhněte si jej zdarma přímo zde.

 

Další způsoby použití domácího jablečného moštu
Domácí cider je tak všestranný! V kombinaci s olivovým nebo avokádovým olejem tvoří pikantní salátový dresink a můžete ho přidat i do polévek a dušených pokrmů. Letos jsem dokonce použil domácí cider na výrobu nakládaných okurek a okry!

Další možné použití:

Vtírejte do bolavých svalů a bolavých kloubů.
Namočte čistý flanelový hadřík do jablečného moštu a přiložte na hruď, aby nedošlo k překrvení.
Smíchejte s medem, abyste získali uklidňující, expektorační sirup proti kašli.
Přidat do Bloody Mary

Zdroj: theherbalacademy.com