Tuňákové placičky

Tuňákové placičky jsou klasickým skromným receptem, který si můžete udělat, když nemáte čas, ale máte chuť na něco lahodného. Díky konzervovanému tuňákovi, hořčici a citronu se náš recept na tuňákové placičky stane novým rodinným oblíbencem!

Ingredience:

340 gramů tuňáka
2 lžičky dijonská hořčice
18 gramů bílého chleba (nakrájeného na malé kousky)
1 lžička citrónová kůra
1 polévková lžíce citronová šťáva
1 polévková lžíce voda (nebo tekutina z tuňákových konzerv)
2 polévkové lžíce čerstvá petrželka (nasekaná)
2 polévkové lžíce nasekaná čerstvá pažitka (zelená cibulka nebo šalotka)
sůl
čerstvě mletý černý pepř
horká omáčka (pár střiků nebo tabasco)
1 vejce
2 polévkové lžíce olivový olej
1/2 lžičky máslo

Instrukce:

Vypusťte tuňáka:
Slijte tekutinu z tuňákových konzerv. Pokud používáte tuňáka baleného ve vodě, rezervujte si lžíci vody z tuňáka a v dalším kroku přidejte do směsi tuňáka lžičku olivového oleje.

Připravte směs z tuňáka:
Ve střední misce smíchejte tuňáka, hořčici, natrhaný bílý chléb, citronovou kůru, citronovou šťávu, vodu, petrželku, pažitku a horkou omáčku. Posypte trochou soli a čerstvě mletým černým pepřem. Před přidáním vajíčka směs ochutnejte, abyste zjistili, zda nepotřebuje více koření podle vaší chuti. Vmícháme vejce.

Vytvarujte placičky a vychlaďte:
Směs rozdělte na 4 díly. S každým dílem vytvarujte kouli a poté zploštěte do placičky. Umístěte na plech vyložený voskovým papírem a nechte hodinu chladit. (Pokud máte málo času, můžete chlazení přeskočit. Chlazení pouze pomáhá placičkám zůstat pohromadě, když je vaříte.)

Smažte na pánvi:
Rozehřejte olivový olej a trochu másla (pro chuť) v litinové nebo nepřilnavé pánvi na středně vysokou teplotu. Opatrně vložte placičky do pánve a opékejte, dokud nezezlátnou, 3 až 4 minuty na každé straně.

Podávejte s měsíčky citronu. K tuňákovému burgeru můžete podávat i s tatarskou omáčkou na posuvných bocháncích.

 

Zdroj: simplyrecipes.com