Vegetariánské Gumbo

Ingredience:

3 polévkové lžíce rostlinný olej
3 polévkové lžíce všestranná mouka
1 střední rajče (nakrájené)
240 gramů nakrájené cibule
6 stroužků česneku (mletý)
1 polévková lžíce vegetariánská worcesterská omáčka
2 polévkové lžíce kreolská hořčice
1 1/2 lžičky. tekutý kouř
1 polévková lžíce jablečný ocet
1/2 lžičky pikantní omáčkou
1 lžička sójová omáčka
1 lžička sušený tymián
1 lžička vločky červené papriky
1 polévková lžíce uzená paprika
1/4 lžičky muškátový oříšek
1 lžička sušené oregáno
0,95 l zeleninového vývaru (nebo vývaru)
400 gramů okry (nakrájené na plátky)
454 gramů červených fazolí (scezených a propláchnutých)
8 křemenných hub (na čtvrtky)
186 gramů cukety (nakrájené na kostičky, 1 střední)
223 gramů zeleného pepře (nakrájeného na kostičky, 1 velká)
223 gramů červené papriky (nakrájená na kostičky, 1 velká)
120 gramů celeru (nakrájeného na tenké plátky)
0,74 kg jasmínové rýže (vařená)
36 gramů zelené cibule (nakrájené na plátky)

Instrukce:

Vložte rostlinný olej a mouku do holandské trouby se silným dnem. Rád používám litinovou holandskou troubu. Zapněte plamen na střední stupeň a neustále šlehejte, dokud směs nezačne vonět. To by mělo trvat asi 5 minut.
Nastavte teplotu na nízkou nebo středně nízkou v závislosti na velikosti a teplotě, kterou váš hořák vydává. Pokračujte v nepřetržitém šlehání (tu a tam můžete na pár sekund přestat, ale ne na libovolně dlouhou dobu), dokud zápražka nezíská tmavě karamelovou barvu, jako barvu starého centu. To může trvat 20 až 25 minut.
Odstraňte holandskou troubu z tepla.
V kuchyňském robotu zpracujte rajčata, cibuli, česnek, worcesterskou omáčku, hořčici, tekutý kouř, ocet, ostrou omáčku, sójovou omáčku, tymián, vločky z červené papriky, papriku, muškátový oříšek a oregano, dokud nebude směs hladká.
Holandskou troubu s jíškou dejte na středně vysokou teplotu a přidejte rajčatovo/cibulové pyré. Míchejte, aby se vše promíchalo. Pokračujte ve vaření, dokud se většina tekutiny neodpaří.
Přidejte zeleninový vývar a promíchejte. Přiveďte k varu.
Přidejte fazole, houby, cuketu, zelenou a červenou papriku a celer a vařte 15 až 20 minut.
Podávejte s rýží a zelenou cibulkou.